Cinci etape obligatorii înainte de a cumpăra prima casă

Pentru fiecare dintre noi momentul în care luăm decizia de a cumpăra pentru prima dată o locuinţă este unul entuziasmant. Din nefericire, acesta se poate transforma într-un coşmar dacă nu eşti încă pregătit financiar pentru acest pas.

De aceea, înainte de a căuta o casă, bifează următorii cinci paşi care te pot salva de la un dezastru financiar şi emoţional.

1. Calculează suma pe care o poţi aloca locuinţei

Ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să-ţi cheltuieşti cea mai mare parte din venituri pentru casă. Specialiştii recomandă să iei în calcul o cotă de maxim 30% din venituri pentru cheltuielile cu locuinţa (inclusiv asigurările şi impozitele aferente). Dacă ai deja împrumuturi, trebuie să le iei în calcul atunci când te gândeşti la o achiziţie imobiliară.

Atunci când o bancă îţi face analiza pentru acordarea unui împrumut ipotecar, va ţine cont şi de alte împrumuturi pe care le ai. Ar fi bine ca limita de îndatorare să nu depăşească 36% din venituri. Astfel, dacă venitul tău lunar este de aproximativ 1.000 euro, un cost lunar rezonabil pentru casă este de aproximativ 280 euro.

Dacă plăteşti avans 20% din valoarea locuinţei, iar rata dobânzii este de aproximativ 4% pe an, atunci îţi poţi permite o locuinţă de aproximativ 50.000 euro. Dacă ai deja alte împrumuturi sau preţul în zonă este mai scăzut, atunci poţi căuta o locuinţă la un preţ mai mic de 50.000 euro.

2. Economiseşte pentru un avans de minim 20%

Aşa cum am arătat şi în exemplul de calcul de mai sus, este vital să plăteşti minim 20% avans pentru achiziţia imobiliară. Dacă nu reuşeşti să economiseşti această sumă pentru avans, acesta este un semnal că îţi asumi un risc ridicat odată cu creditul ipotecar.

În plus, dacă plăteşti 20% din valoare în avans, o scădere a preţurilor mai mică de 20% nu va avea impact asupra valorii pe care încă o datorezi băncii. În schimb, dacă avansul este mai mic de 20%, atunci şi o scădere uşoară a preţurilor te poate afecta – e posibil ca valoarea casei să fie mai mică decât suma pe care o datorezi băncii. Într-o astfel de situaţie va fi imposibil să vinzi locuinţa fără a plăti băncii diferenţa între valoarea actualizată a casei şi suma datorată băncii.

3. Creează un fond de rezervă pentru cheltuielile pe 3 – 6 luni

Un proprietar este responsabil pentru orice eveniment care poate afecta locuinţa. De fiecare dată când va fi nevoie de o reparaţie, tu vei fi cel care va suporta costurile, fie că trebuie să schimbi un robinet sau să înlocuieşti frigiderul. Dacă nu ai un fond de rezervă penru astfel de cheltuieli, atunci vei fi nevoit să apelezi la un nou împrumut. Cu siguranţă nu va fi avantajos să plăteşţi dobândă câţiva ani pentru alte împrumuturi, adiţionale creditului ipotecar.

O sumă de bani care să-ţi asigure cheltuielile lunare timp de 3- 6 luni te poate proteja şi în situaţia nedorită în care ai putea avea nişte probleme de sănătate, probleme cu job-ul sau orice altă situaţie de criză cu impact direct asupra veniturilor. Dacă nu vei putea achita ratele ipotecii datorită unor fluctuaţii de venit temporare, e posibil să pierzi casa şi să suporţi şi consecinţele unui credit nerambursat.

4. Solicită o pre-aprobare de credit

După ce ţi-ai făcut calculele şi ai bifat primii trei paşi, e timpul să afli ce împrumut ipotecar poţi obţine de la bancă. Avantajul de a obţine banii înainte de a căuta locuinţa este că vei şti exact intervalul de preţ pe care ţi-l permiţi. În plus, dacă ştii exact cât poţi plăti pentru casă, vei demonstra vânzătorului şi agenţilor imobiliari că eşti un cumpărător serios.

5. Caută un agent imobiliar

Deşi este posibil să cumperi o locuinţă fără a fi reprezentat de către un agent imobiliar, pentru prima achiziţie imobiliară din viaţa ta este indicat să ai de partea ta un specialist.

Agenţii imobiliari cunosc mai bine preţurile de tranzacţionare din zona care te interesează şi în plus te pot ajuta să-ţi dai seama dacă locuinţa care-ţi place are vicii ascunse sau este cea mai bună alegere pentru stilul tău de viaţă. Deşi în România este uzual ca agentul imobiliar să reprezinte atât vânzătorul cât şi cumpărătorul, îţi recomandăm să găseşti un agent care să te reprezinte doar pe tine în tranzacţie. Chiar dacă te va costa ceva în plus, merită să lucrezi cu un profesionist pentru a te asigura că achiziţia va fi un succes.

Compare listings

Comparaţie